Shiatsu
Shiatsu (Σιάτσου) στα Ιαπωνικά σημαίνει πίεση με τα δάχτυλα. Παρόλο που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία κατά τις αρχές του 20ου αιώνα, το Σιάτσου έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα μαζί με τους άλλους κλάδους της Παραδοσιακής Ανατολικής θεραπευτικής, όπως ο Βελονισμός, η Γιόγκα και το Τσι Κουνγκ. Είναι πια μια από τις δημοφιλέστερες και πιο διαδεδομένες μεθόδους σωματικού χειρισμού στον κόσμο.
Αξιοποιεί μια ποικιλία από διαφορετικές τεχνικές, όπως οι διατάσεις, οι κινήσεις και οι πιέσεις ειδικών σημείων. Ο σκοπός του είναι να εξασφαλίσει τη μέγιστη ευεξία, επιδρώντας σε σώμα, νου και πνεύμα. Προσφέρει βαθειά χαλάρωση και ανακούφιση από τις εντάσεις και το στρες, που ευθύνονται έμμεσα ή άμεσα για την εμφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας. Ταυτόχρονα εστιάζεται στη διατήρηση και επανάκτηση της ομοιόστασης, δηλαδή της φυσικής αρμονίας των λειτουργιών και συστημάτων του οργανισμού. Μέσω της εφαρμογής μιας ευρείας γκάμας διαφορετικών τεχνικών, το Σιάτσου επιδιώκει να φέρει σε ισορροπία τόσο τους μύες και το σκελετό όσο το δίκτυο των ενεργειακών καναλιών (γνωστά ως μεσημβρινοί).
Η Θεωρία του Σιάτσου
Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Ανατολική Ιατρική στην οποία βασίζεται το Σιάτσου, τα ενεργειακά σημεία του σώματος σχηματίζουν ένα δίκτυο καναλιών όπου ρέει η Ζωτική Ενέργεια, γνωστή ως Κι η Τσι (Qi). Οι μεσημβρινοί συνδέουν το κάθε κύτταρο, ιστό και όργανο σε ενιαίο σύμπλεγμα λειτουργιών.
Κατατάσσονται σε δύο αντίθετα και συγχρόνως αλληλοεξαρτώμενα ρεύματα, γνωστά ως γιν και γιανγκ. Η ενέργεια γιν έχει μια πιο ήπια, δροσερή και θρεπτική ποιότητα ενώ η γιανγκ είναι δραστήρια και θερμή. Σύμφωνα με την ανατολική αντίληψη, η υγεία μας έγκειται στην εξισορρόπηση των δύο αυτών δυνάμεων. Σε περιπτώσεις έντασης που οφείλονται σε ψυχικά, σωματικά ή περιβαλλοντικά αίτια, το Γιν – Γιάνγκ χάνει την ισορροπία του και το Κι των μεσημβρινών οδηγείται είτε σε κατάσταση υπερπληρότητας είτε ανεπάρκειας. Αυτήν ακριβώς την δυσαρμονία βιώνουμε ως δυσφορία, πόνο ή ασθένεια.
Η αποτελεσματικότητα του Σιάτσου δεν απομονώνεται σε συγκεκριμένα συμπτώματα ή εκδηλώσεις, αλλά προσπαθεί να τα δει ως μέρος μιας συνολικής εικόνας ανισορροπίας, γι’ αυτό και θεωρείται ολιστική εφαρμογή αυτοΐασης.
Μια συνεδρία Σιάτσου
Στην αρχή της συνεδρίας ο θεραπευτής αφού πάρει το ιστορικό του ατόμου, στη συνέχεια θα εξετάσει όλο το σώμα προσεκτικά: τους μύες, τους μεσημβρινούς, τα ενεργειακά σημεία, τους σφυγμούς και τις ειδικές «διαγνωστικές περιοχές» στην κοιλιά, τη ράχη και τα άκρα για να πετύχει την «ενεργειακή αξιολόγηση».
Οι τεχνικές που εφαρμόζονται επιλέγονται προσεκτικά κάθε φορά γιατί στοχεύουν στο να διορθώσουν συγκεκριμένες ανισορροπίες που εντοπίστηκαν στην ενεργειακή αξιολόγηση. Επιλέγονται από μια ευρεία γκάμα που περιλαμβάνει τις γνωστές σταθερές (στατικές) πιέσεις, τις διατάσεις, τις κινητοποιήσεις αρθρώσεων και τις μαλάξεις. Εφαρμόζονται συνήθως με τις παλάμες, τα δάχτυλα, τους αντίχειρες, τους πήχεις, τους αγκώνες, τα πέλματα και τα γόνατα. Συνήθως σε μια συνεδρία δουλεύεται όλο το σώμα, αλλά εάν χρειάζεται, ο θεραπευτής επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως η πλάτη, η κοιλιά, το πρόσωπο ή τα πόδια.
Η συνεδρία γίνεται στο πάτωμα, πάνω σε ειδικό στρώμα ή στην ανάγκη, πάνω σε χαλί. Οι μαλάξεις και οι πιέσεις μπορούν να εκτελεστούν και πάνω από τα ρούχα, ενώ δεν χρησιμοποιούνται έλαια κατά τη θεραπεία.
Το Σιάτσου προσφέρει μια αίσθηση ευεξίας και μπορεί να εφαρμοστεί απλά, σαν μια χαλαρωτική και ηρεμιστική διαδικασία ή σαν αναζωογονητική και τονωτική, ανάλογα με την περίπτωση και την κατάσταση του θεραπευόμενου.
Το Shiatsu δρα προληπτικά και διορθωτικά. Χρησιμοποιείται με άριστα αποτελέσματα, τόσο για τη θεραπεία πολλών μυοσκελετικών παθήσεων και προβλημάτων όσο και για τις ψυχολογικές και συναισθηματικές διαταραχές.
Τα οφέλη του Σιάτσου
Σχεδόν όλοι μπορούν να επωφεληθούν από το Σιάτσου, σε όποια ηλικία ή φυσική κατάσταση κι αν βρίσκονται
To Σιάτσου χρησιμοποιείται με θεαματικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις:
- πόνων πλάτης, μέσης και κάτω άκρων
- για δυσκαμψία του αυχένα και αυχενικό σύνδρομο
- πονοκεφάλους, ημικρανίες και ιλίγγους
- οσφυαλγίες και ισχιαλγίες
- κολίτιδες, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και διάρροια
- διαταραχές της έμμηνης ρύσης
- για τενοντίτιδες
- διαταραχές του πεπτικού συστήματος (καούρες, δυσκολία στην πέψη, ανορεξία κλπ)
- προβλήματα του αναπνευστικού
- διαταραχές του ύπνου (ανησυχία, αϋπνία)
- πεσμένη διάθεση, κατάθλιψη και φοβίες.
Καλό είναι να την αποφεύγουν γυναίκες σε εγκυμοσύνη μέχρι τον 3ο μήνα, σε περίπτωση υψηλού πυρετού, ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες με εξασθενημένους οργανισμούς, ασθενείς με οστεοπόρωση, υπερτασικοί, καρκινοπαθείς και άνθρωποι που άνουν χημειοθεραπεία. Συνιστάται επίσης προσοχή, όταν υπάρχουν κιρσοί, πληγές, κατάγματα και φλεγμονές στις αρθρώσεις ή το δέρμα.
Ενώ μπορεί κανείς να παρατηρήσει πολύ μεγάλη βελτίωση σε μια μόνο συνεδρία, το καλύτερο αποτέλεσμα επέρχεται σταδιακά και χρειάζονται μια σειρά απ’ αυτές. Οι συνεδρίες συνήθως γίνονται μία ή δύο φορές την εβδομάδα και διαρκούν περίπου μία ώρα. Το Σιάτσου έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον καθένα, ανεξάρτητα από το αν αντιμετωπίζει ή όχι κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας. Αν, επιπλέον, συνδυαστεί με θεραπευτικό μασάζ τότε τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά εντυπωσιακά.
Το Σιάτσου είναι μια ήπια, μη παρεμβατική αγωγή υγείας. Ανήκει (με βάση τις σχετικές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης) στις συμπληρωματικές αγωγές υγείας: δεν υποκαθιστά την ιατρική βοήθεια αλλά μπορεί να συνεισφέρει πολλά, παράλληλα με αυτήν. Βοηθάει τον δεχόμενο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ζωής και στην ανάπτυξή του. Τον βοηθάει στο να γίνει υπεύθυνος για την υγεία του και τον τρόπο και τις συνήθειες της ζωής του. Προσφέρει ανθρώπινη επικοινωνία μέσω του αγγίγματος.